
Günlük Yasam Bölümü
Bu çalışmalar Montessori eğitimiyle çocuğun ilk kez tanıştığı çalışmalardır. Günlük yaşam materyalleri, çocuk için ev ve okul arasında rahat bir geçiş sağlamaktadır. Bu alandaki materyaller, çocuğun evde her zaman rastladığı araçlardır. Çocuklar evdeki bu araçlarla oynamayı, annelerini taklit ederek günlük ev işleri yapmayı çok severler. Fakat genelde evde çocukların bu araçlara dokunmasına izin verilmez. Gerçek hayatta kullanılan süpürge ya da çay fincanları ve bir demlik dolusu çayla karşılaşan çocuk bunların sahteleri olan oyuncaklarla oynamak yerine gerçekleriyle uğraşmayı tercih eder. Çocuğa çekici gelende okulda bu gerçek materyallerle istediği kadar çalışabilmesidir.
Günlük Yaşam çalışmalarının Montessori eğitimi içinde özel bir yeri vardır. Bu çalışmalar çocuğun çalışma düzeniyle ilk kez karşılaştığı yerlerdir. Önce çalışacağı materyali seçmeyi, masaya materyali getirmeyi ve uygun bir şekilde çalıştıktan sonra da materyali toplayıp yerine kaldırmayı öğrenir.. Bu süreç içinde çocuğun özellikle konsantrasyon, dikkatini toplama, el göz koordinasyonu, düzen anlayışı, öz denetim becerisi ve bağımsızlık algısı gelişir.
Günlük yaşam bölümü çalışmaları arasında;
-İnce kaba motor becerileri: Masa sandalye taşıma, aktarma, ayırma, boncuk dizme, mandal takma, tornavida kullanma vb gibi.
-Zarafet ve Nezaket: Günaydın ve güle güle demek, kendini tanıtmak, müsaade istemek, özür dilemek, arkadaşının elindeki bir şeyi rica etmek, vb gibi.
-Öz-bakım: Burun silme, el yıkama, ceket asma, giyim çerçevelerini kullanarak düğme ilikleme, kurdela bağlama, vb gibi.
-Çevre Düzeni: Yeri süpürme, masaya düşen kağıt, pirinç gibi şeyleri toplama ve çöpe atma, masa sandalye fırçalama, vb gibi.
-Yiyecek ve içecek hazırlama: Yumurta kabuğu soyma dilimleme, elma, havuç kesme vb. gibi
-El sanatları:Kağıt kesme, dokuma ve düğme dikme, fırçayla boyama vb. gibi çalışmalar vardır.
Bu alanda hedeflenen alıştırmalar çocuğun günlük yaşamında karşılaşabileceği tüm uğraşlardan oluşur. Sadece çocuğun kendi öz bakımına ait uğraşlar olmayıp, yaşadığı yakın çevresindeki canlı ve cansız varlıklarla ilgili tüm ilişkilerini kapsar. Materyaller çocuğun yaşadığı toplumun kültürel özelliklerine uygun malzemelerden hazırlanır.
Montessori eğitiminde günlük yaşam becerileri bölümü çalışmaları; Çocuğun bağımsızlaşmasını ve kendi işini başarmasını sağlar. Çocuk evdeki işleri yapmaktan çok hoşlanır, ev işlerini yaparken kullanılması gereken tüm organlarını ve kaslarını geliştirme fırsatı bulur. Örneğin; yerleri süpürmek, bakliyat ayıklamak, toz almak, şişe açıp kapatmak, çamaşır asmak, katlamak vs. sayısız ev işi çocuğun geliştirilmesi gereken kaslarını ve zihinsel gelişimini desteklemek için doğal fırsatla doludur.
Tüm bu aşamalarda parmak kasları ve el bileği çalışır. El bileği hareketi sadece insana ait bir özelliktir. Ellerin kullanılmasıyla zekanın geliştiği ispatlanmıştır.
“Eller zekanın organlarıdır.”
“İnsan ,çevresine elleriyle sahip olur.”
Maria Montessori
Günlük yaşam bölümü ile yapılan çalışmalar sonucu çocuklar;
-Hareket koordinasyonunu kontrol etmeyi, sabırlı olmayı, odaklanarak çalışmayı ve olay sıralamasını öğrenirler.
-Kendi sınırlarını ve yeterliliklerini geliştirmeyi öğrenirler; böylece üretkenliklerinin ve kendi güçlerinin farkına varırlar.
– Matematik, okuma yazma, duyu ve evrensel düşünme için ön hazırlık yapmış olurlar.
-Bir çalışmanın farklı aşamalarındaki mantıksal sırayı kavrarlar.
Maria Montessori, günlük yaşam çalışmalarının meditasyon özelliği sonucu; çocuğun uysal bir davranış biçimi geliştirdiğini ve iç huzura kavuştuğunu söyler. Eğitimcinin dikkatli gözlemi sonucu gelişimini tamamlayan çocuk, işi seven, sorumluk duygusu taşıyan, sorunlarla başa çıkabilen, güçlüklerden yılmayan, kendisi ve çevresiyle barışık bir kişilik geliştirir.
R E K L A M